Adem- en ontspanningstherapie methode van Dixhoorn (AOT)

"Spanning is nodig en nuttig in het leven en kan het beste in je naar boven halen."

Iedereen bouwt in tijden van grote drukte of stress, spanning op om te kunnen blijven functioneren. Als men onder  druk staat, past het lichaam zich aan. Dit is een normale, gezonde reactie. Bij stress wordt spierspanning hoger, de hartslag versnelt en de adem wordt snel en oppervlakkig. U gaat in een "hogere versnelling" functioneren.

Als deze situatie gedurende langere tijd aanhoudt, hebben de reacties van het lichaam op stress de neiging aanwezig te blijven, ook als de oorzaak allang verdwenen is. Ze hebben geen functie meer en werken juist negatief. U bent zich hier niet van bewust, de overspanning wordt gewoon : u bent vergeten hoe het voelt om ontspannen te zijn.....

Het kan lastig tot onmogelijk zijn om in zo’n situatie spanning te verlagen en een toestand van rust te creëren, omdat het voor het lichaam zo normaal geworden is om met dat hoge spanningsnivo te functioneren.

Het adempatroon is onlosmakelijk verbonden met de lichamelijke en geestelijke toestand. Controleert u bij uzelf maar eens wat er met de spierspanning en adem gebeurt als u bijvoorbeeld erg schrikt… .Waarschijnlijk voelt u dat uw spieren aanspannen, bijvoorbeeld in nek- en schouders, u houdt uw adem in  of u gaat hyperventileren. U kunt zich voorstellen dat er klachten ontstaan als deze toestand lang aanhoudt.

"Spanning is een voedingsbodem voor allerlei klachten en kan verhinderen dat u lekker in uw vel zit".

U voelt de hoge spanning pas als deze klachten veroorzaakt, terwijl er onbewust al een hele periode aan vooraf is gegaan. Spanningsgebonden klachten variëren van spanningshoofdpijn tot spanning in de kaken, rugpijn, maagpijn,hartkloppingen, hyperventilatie... Iedereen herkent waarschijnlijk wel bepaalde klachten of pijntjes bij zichzelf die verband zouden kunnen houden met spanning.

Adem- en ontspanningstherapie is een methode die erop gericht is te onderzoeken of klachten die ervaren worden verband houden met deze (gewoon geworden) hoge spanning en het weer terugbrengen van het lichaam naar een normaal spanningsnivo. De methode is ontwikkeld door dr.J. van Dixhoorn, arts.

Hoe ziet een behandeling AOT eruit ?

De behandeling begint altijd met een zogenaamde proefbehandeling. Een proefbehandeling bestaat uit 4 sessies van ongeveer 50-60 minuten waarin gezocht wordt naar een toestand van ontspanning en diepere rust dan normaal ervaren wordt.

Er wordt gebruik gemaakt van eenvoudige oefeningen en zachte manuele technieken. Tijdens de behandeling bekijken we nauwkeurig hoe zo’n ontspanningsmoment eruitziet, hoe dit wordt ervaren op lichamelijk en geestelijk vlak. Het is de bedoeling dat u thuis aan de slag gaat met de oefeningen. Het blijkt dat men zo weer leert om het lichaam bewust te voelen, waardoor lichaamssignalen kunnen worden opgepakt. Na voldoende oefening kunt u hierop de juiste actie ondernemen zoals spierspanning bewust loslaten, een rustpauze inlassen of de aandacht verplaatsen. Ook leert u weer om momenten van spanning en ontspanning te herkennen en juist de ontspanningsmomenten te versterken. Een behandeling AOT is kortdurend, er zijn meestal niet meer dan 6-8 sessies nodig.Er is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Als u meer informatie over AOT wil of een afspraak wil maken, kunt u gebruik maken van het contactformulier dat u kunt vinden bij de contactgegevens op deze website.

Voor wie is AOT geschikt ?

Klachten hoeven niet ernstig te zijn om met AOT te kunnen starten. Veel mensen beginnen juist met AOT om klachten te voorkomen en te leren hoe ze kunnen ontspannen.Dit maakt AOT uitermate geschikt voor het bedrijfsleven met als doel het ziekteverzuim te reduceren.

Als er wel klachten zijn is AOT is geschikt voor iedereen waarbij het vermoeden bestaat dat gewoon geworden hoge spanning een belangrijke rol speelt bij het ontstaan of houden van klachten.Hieronder volgen enkele voorbeelden :

Klachten zonder lichamelijke oorzaak: Hyperventilatie en gespannenheid, vermoeidheid en slaap problemen, burn-out.

Klachten met een lichamelijke oorzaak: Klachten die verband houden met long- en hart problemen, maar ook klachten die verband houden met andere medische diagnoses.

Klachten samenhangend met stem, houding en beweging: Whiplash, RSI, rug- schouder- en nekklachten, schorre stem.

Psychische klachten : Angst, depressie, fobieën, paniek.

 

Tarief :  

Het tarief voor AOT is 70 Euro per sessie. De meeste ziektekostenverzekeraars vergoeden AOT gedeeltelijk of geheel.

Meer informatie:
http://www.vandixhoornvereniging.nl
http://www.methodevandixhoorn.com

 

Afspraak maken :

Als u interesse heeft in AOT of er meer informatie over wilt, kunt u telefonisch of per e-mail contact met mij opnemen.

Een geplande afspraak kan uiterlijk 24 uur van tevoren worden afgezegd per mail of telefoon. Indien een afspraak later wordt afgezegd wordt deze in rekening gebracht.